Exhibition 'What to aspire, after you retire?' by Sabine Rovers

Visual

External

Monday Apr 1 12:00 to Thursday May 30 12:00

Over de expositie Wat Te Doen Na Je Pensioen:

Wat te doen, na je pensioen?

Een bron van inspiratie voor mijn vader en elke andere (aanstormende) pensionado

Met pensioen gaan is een belangrijke mijlpaal. Het is een nieuwe levensfase die een drastische verandering met zich mee brengt. Geen deadlines, geen vergaderingen, geen collega’s, geen overuren en geen druk meer. Hiermee gaat echter ook een plek en een doel in ons leven verloren, die een groot deel van onze identiteit definieerde. Mijn vader gaat volgend jaar met pensioen, na meer dan veertig jaar hoeft hij niet meer om 6 uur ’s ochtends op te staan, zijn net gestreken shirt aan te trekken en een kopje koffie te drinken, voordat hij de deur uitgaat. Ik kan zien dat hij het spannend vindt om binnenkort te moeten stoppen met werken. Een plek waar hij meer dan 100,000 uur zal hebben gespendeerd.

Nu de bevolking van Nederland aan het vergrijzen is en we steeds langer leven, is het nòg belangrijker geworden om iets te vinden wat we leuk vinden, een activiteit die ons verbindt en betekenis geeft aan ons pensioen. Ik heb 22 gepensioneerden gefotografeerd, onder andere Karel, Niny, Rob, Thecla en Pieter, allemaal met verschillende hobby’s en interesses. Zij hebben besloten niet te gaan zitten wachten tot het laatste kwart van hun leven is geëindigd, maar om deze nieuwe fase te ontdekken en onze perceptie van leeftijd en zijn beperkingen uit te dagen.

 

De expositie is in A Lab te bewonderen tijdens 24H Noord en van 1 april t/m 31 mei 2019.

 

Over fotografe Sabine Rovers:

Sabine Rovers (1992) is een nieuwsgierig aagje met een liefde voor alles wat lekker Hollands is. Ze is gefascineerd door de bijzondere en veelzijdige manieren waarop we invulling aan het dagelijks leven geven en kan erg genieten van een beetje kneuterigheid op zijn tijd. Met haar analoge camera reist ze stad en land af, op zoek naar nieuwe plekken en ontmoetingen die haar en de kijker verrassende inzichten en een beetje joie de vivre kunnen geven. Haar levensmotto is daarom ook vergelijkbaar met die van pensionado Paul uit dit project ‘Wat te doen, na je pensioen’: “Verwonder je over de gewoonste dingen en je zult tijd tekort komen”.

 

Retiring is an important problem. It is a new phase of life that brings a drastic change. Now that the population of the Netherlands is aging and we live longer, it became even more important to find something that we enjoy, an activity that connects us and gives meaning to our pension. Sabine has photographed 22 pensioners, including Karel, Niny, Rob, Thecla and Pieter, all with different hobbies and interests. They decided not to sit and wait until the last quarter of their lives have ended, but to discover this new phase and challenge our perception of age and its limitations.

Come to see photos yourself to A Lab in April!

Egeltjeswijsheden Workshop #inalab