Vacature voorzitter Raad van Toezicht

Stichting A Lab zoekt een nieuwe voorzitter voor haar Raad van Toezicht

WAT IS A LAB?

A Lab is een broedplaats nieuwe stijl in Amsterdam Noord op een prachtige locatie (voormalig groot-laboratorium van Shell) direct tegenover het Amsterdam Centraal station.

Onze missie is om een uitdagende en op samenwerking gerichte werkomgeving te creëren voor onze 100 members (huurders) met in totaal een kleine 300 mensen. Het A Lab wil een bijdrage leveren aan maatschappelijke en innovatieve vraagstukken en in het bijzonder aan vraagstukken die spelen in de stad Amsterdam. Die bijdragen worden gecreëerd met onze members van het A Lab en een groot netwerk van onze partners. De members komen uit de kunst-, cultuur-, creatieve, technologie, innovatie- en sociale sector.  

Het A Lab fungeert als een springplank voor de members. Wij selecteren de juiste partijen (freelancers, kleine organisaties en bedrijven) om zo een goede mix te krijgen. Daarnaast organiseren wij zowel inhoudelijke als sociale activiteiten en begeleiden wij waar nodig.

Wij zijn trots op onze members en oud members. Creatieven als Brian Elstak, Ahmet Polat, Cello Octet Amsterdam of Ashar Medina zijn members bij ons. Ook huizen bij ons social entrepreneurs als Elance Academy (weerbaar maken van kwetsbare jonge vrouwen uit Amsterdam), HackYourFuture (statushouders opleiden en naar een vaste baan begeleiden) of Verdedig Noord. Maar ook innovatieve partijen als Orb Amsterdam of Post Neon (VR) of Videodock (video-enrichment/AR). De Correspondent, TooGoodToGo of LeisureExpertGroup zijn oud members die inmiddels succesvol verder zijn gegaan.

Het pand waarin wij gehuisvest zijn is eigendom van de gemeente Amsterdam  en is na een periode van onzekerheid zeker gesteld. A Lab kent een kleine werkorganisatie met een tweehoofdige directie (1 fte), twee vaste medewerkers en vaak ondersteund door stagiaires. A Lab is een broedplaats en dient te voldoen aan het broedplaatsbeleid van de gemeente Amsterdam.

 

Raad van Toezicht

De stichting A Lab (opgericht in 2013) en kent een Raad van Toezicht en werkt conform de Governance Code Cultuur (2019). De Raad van toezicht heeft drie basistaken: ze is opdrachtgever voor het bestuur, ze is adviseur van het bestuur en ze houdt toezicht op het bestuur. De Raad van toezicht van A Lab adviseert de bestuurders bij het bepalen en vasthouden van de strategische koers van de Stichting en de rol van A Lab als voorloper van een broedplaats te blijven vervullen. De raad houdt toezicht op het bestuur en op de algemene en financiële gang van zaken zodat de continuïteit kan worden gewaarborgd. De leden van de raad brengen hun professionele en maatschappelijke ervaring en netwerk mee. Inclusiviteit en diversiteit staan bij ons hoog in het vaandel. De twee andere leden hebben naast een generieke interesse in de sectoren waarbinnen A Lab actief is specifieke expertises op het gebied van financiën en stedelijke ontwikkeling/vastgoed.

 

Profiel

De aanstaande voorzitter heeft bij voorkeur ervaring in en gevoel voor politiek/bestuurlijke verhoudingen met een netwerk binnen Amsterdam en een duidelijke affiniteit met kunst/cultuur en de creatieve industrie. Verder wordt gevraagd:

 • Bestuurlijke ervaring
 • Integriteit en verantwoordelijkheidsgevoel, waarbij een open en transparante bestuursstijl wordt gehanteerd
 • Toezicht op de toepassing van de governancecode
 • Ervaring in politiek/bestuur, bij voorkeur in Amsterdam
 • rvaring in, of affiniteit met (aspecten van) de culturele en creatievesector en/of innovatie en maatschappelijke opgaves
 • Voldoende mate van beschikbaarheid:
  • Vier tot zes vergaderingen per jaar.
  • Informeel bezoek aan A Lab programma’s, tijd om eigen domeinkennis te delen met het bestuur en medewerkers.
 • Een goed netwerk in Amsterdam is een pré.

Het betreft een onbezoldige functie.

Reageren

Stuur je motivatie en c.v. per e-mail vóór 14 september a.s. lucas@a-lab.nl Voor meer informatie kun je contactopnemen met Lucas Hendricks (voorzitter/directeur: 06-22497917) of Jo Houben (huidige voorzitter RvT: 06- 54765351).

Voor info zie: www.a-lab.nl en voor het broedplaatsbeleid Amsterdam zie https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/ateliers-broedplaatsen/over-broedplaatsen/broedplaatsenoverzicht/

 

Back to news overview