Door te klikken „Accepteer alle cookies”, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacybeleid voor meer informatie.

Zeppa: zo draagt krachtig visueel ontwerp bij aan een betere samenleving

Community

Verhaal van:

David Wouters

Interview door:

June 10, 2022

Voor onze derde member story ontmoet ik Annelies Vlasblom, de oprichter van creatieve studio Zeppa. Samen met Inge, Willem, Steven, Jan en een team van getalenteerde freelancers leidt Annelies een levendig bureau vanuit het A Lab gebouw.

Vanaf het moment dat ik bij A Lab kwam, klikte het met Annelies. Na talloze gesprekken over wereldgebeurtenissen besloten we om samen te gaan zitten en te praten over de bijdrage van Zeppa aan het vormgeven van een betere samenleving door middel van strategie en visuele identiteit. Haar achtergrond in activisme en kunst vormen niet alleen de essentie van wie ze is als persoon, maar zijn ook de drijvende kracht achter het werk van het bureau. Benieuwd hoe Zeppa verschil maakt? Ontdek ons gesprek hieronder!

Hé Annelies! Laten we het eens over jou hebben. Waar ben je eigenlijk opgegroeid?

Ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje genaamd Uitgeest in Noord-Holland. Als kind had ik altijd al de droom om naar Amsterdam te verhuizen. Na de middelbare school nam ik echter deel aan een uitwisselingsprogramma dat me naar de University of Texas in Arlington in de Verenigde Staten bracht. Daar schreef ik me in voor allerlei verschillende vakken, van Russisch tot theaterlessen en diverse kunstvakken.

Heeft die periode je geïnspireerd om te gaan werken op het gebied van visuele identiteit, of voelde je altijd al een aantrekkingskracht tot (grafisch) ontwerp?

Als dochter van een moeder die beeldend kunstenaar is, voelde ik altijd al een sterke affiniteit met alles wat visueel is. Als VWO-leerling was ik teleurgesteld toen mijn school alle kunstlessen schrapte vanaf de derde klas. Dat gaf me het idee dat ik niets creatiefs kon doen met mijn diploma. Toen ik naar de Verenigde Staten ging en daar met klei, verf en tekeningen werkte, besefte ik wat ik had gemist. Ik besloot toen om naar de Rietveld Academie te gaan, waar ik een jaar heb gestudeerd. Tijdens deze studie kwam ik in aanraking met de kraakbeweging in Amsterdam, wat me op een meer activistisch pad bracht. Toen ik zag hoeveel huiswerk zich opstapelde, realiseerde ik me dat er veel belangrijkere zaken waren om me druk over te maken; ik wilde de wereld veranderen.

Voor welke thema's maakte jij je hard?

Ik was erg betrokken bij feministische kwesties, de strijd voor betere leefomstandigheden, politieke gevangenen, milieubehoud, de bestrijding van fascisme en aids. Dit hele activistische netwerk gaf me het gevoel dat ik deel uitmaakte van een subcultuur. Maar op een bepaald moment raakte ik het contact daarmee kwijt. Toen heb ik me aangesloten bij een collectieve offsetdrukkerij in een gekraakt pand. Verschillende grafisch ontwerpers kwamen naar ons toe voor ontwerpen die ze gebruikten voor sociale kwesties. Toen besefte ik dat ik mijn creatieve vaardigheden kon combineren en kon inzetten voor een nobel doel. Hier ontdekte ik mijn vermogen om complexe boodschappen om te zetten in heldere verhalen, zowel inhoudelijk als visueel. Zo heb ik Studio Annelies Vlasblom opgericht, wat later in 2015 Zeppa werd

Je persoonlijke geschiedenis is verankerd in Zeppa. Jullie bureau richt zich op het maken van een sociale impact door middel van visuele identiteit. Is het voor jullie een vereiste dat projecten bijdragen aan de maatschappij?

Bij Zeppa vinden we het ontzettend belangrijk om ons uit te spreken en betrokken te zijn bij onderwerpen die er echt toe doen. Natuurlijk hebben we ook meer commerciële klanten, maar over het algemeen geven we er de voorkeur aan om deel uit te maken van projecten die iets betekenen voor het grotere geheel.

Welke projecten hebben je het meeste voldoening gegeven?

We hebben echt genoten van onze samenwerking met Superuse Studios, een architectenbureau in Rotterdam, waarvoor we een volledig nieuwe identiteit hebben ontworpen en ontwikkeld. Het was een uitdaging om alle stakeholders op één lijn te krijgen, maar we zijn enorm trots op het uiteindelijke resultaat.

Een ander opwindend project waar we aan hebben gewerkt, is PalliSupport. Dit pilotproject richt zich op het verbeteren van de palliatieve zorg in diverse ziekenhuizen. Het was een uitdaging om complexe informatie om te zetten in een vriendelijke en begrijpelijke identiteit die iedereen aanspreekt.

Last but not least ben ik erg trots op het werk dat we hebben geleverd voor de Women Power Fashion Campaign. Dit was een samenwerkingsverband tussen Mama Cash (een organisatie die vrouwen, meisjes, transgenders en interseksuelen ondersteunt die vechten voor hun rechten) en de Clean Clothes campaign (gericht op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de wereldwijde kledingindustrie). Voor dit project hebben we veel met ruimtelijke vormgeving gewerkt. Zo hebben we bijvoorbeeld een container in een winkelstraat in Den Haag omgetoverd tot een sweatshop.

Identity for Superuse Studios, 2020, Zeppa
Women Power Fashion campaign for Schone Kleren Campagne and Mama Cash, Zeppa, from 2016
Geen items gevonden.
Geen items gevonden.

Heeft Zeppa deelgenomen aan een corona-gerelateerd initiatief?

Absoluut! Op dit moment werken we intensief aan het ontwikkelen van visuele content voor LCDK (het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten voor COVID-19). Dit team heeft als taak de testcapaciteit voor het coronavirus in Nederland te vergroten.

Wat is cruciaal voor bedrijven met betrekking tot visuele identiteit in deze uitdagende tijden?

Authenticiteit staat voorop. Het draait allemaal om de vraag: wie is jouw bedrijf echt? In deze tijd zien mensen snel door berichten heen die pretenderen sociale kwesties aan te kaarten, zoals gezondheidszorg, terwijl ze eigenlijk commerciële doelen nastreven. Neem bijvoorbeeld een van de grootste bedrijven in het financiële district dat een bericht plaatst vanuit hun toren met de tekst "bedankt zorgverleners". Dan rijst de vraag over hun morele standpunt. Terwijl de medewerkers daar genieten van riante salarissen en bonussen, zwoegen de helden in de gezondheidszorg dag en nacht voor een bescheiden inkomen, terwijl ze levens redden. Het is belangrijk om te reflecteren op waar je staat in de maatschappij, welke acties je onderneemt en welke boodschap je wilt overbrengen, om te bepalen of het authentiek is. Mensen willen weten waar een organisatie of bedrijf echt voor staat. Dat gaat natuurlijk hand in hand met de inhoud. Op visueel vlak zou ik zeggen dat het gebruik van animatiebeelden een effectieve manier kan zijn om de aandacht te trekken.

Aan welke thema's zou je als visueel activist nog willen werken met Zeppa?

Hoewel we momenteel niets doen op het gebied van klimaatverandering en milieu, zijn we daar persoonlijk wel zeer bij betrokken. Het lijkt me fantastisch om aan een project op dat gebied te werken. 

Zeppa en A Lab streven beide naar het maken van een sociale impact. Hoe zijn jij en je team bij A Lab terechtgekomen?

Via onze projectleider Inge; zij was al eerder bij A Lab geweest en vertelde ons dat het de perfecte plek voor ons zou zijn. Toen we het gebouw bezochten, voelden we meteen die unieke gemeenschapssfeer die we nergens anders hadden ervaren.

Waarom spreekt A Lab je aan?

Wat me echt aanspreekt aan A Lab is de doordachte opzet van de gemeenschap. Er is een diverse mix van creatieve bedrijven en organisaties die allemaal bezig zijn met het maken van een sociale impact of die innovatief bezig zijn. Het is echt anders dan andere plekken waar ik ben geweest, en dat merk je bijvoorbeeld tijdens de lab crawls.

Geen items gevonden.
Geen items gevonden.

Heb je al samengewerkt met andere members van A Lab?

Zeker. Het mooie van deel uitmaken van een creatieve gemeenschap is de mogelijkheid om verbindingen te leggen. Je komt elkaar tegen tijdens lab crawls, in de gangen, bij evenementen, of gewoon door te zien wie er in het gebouw aanwezig is. We hebben samengewerkt met Wessel de Groot, een fotograaf. Met Studio Wim hebben we animaties gemaakt, met Steffi Padmos doen we illustraties, we werken samen met tekstschrijver Karina Meerman, en we hebben een website ontwikkeld voor VersPers voor het Lost in Europe-initiatief.

Hoe zou je A Lab in drie woorden beschrijven?

Open, creatief en vindingrijk. A Lab heeft voor alles een antwoord.

Wat zijn jullie toekomstplannen met Zeppa?

We zijn momenteel bezig met het uitbreiden van onze dienstverlening. Dat betekent niet alleen het leveren van visuele identiteit, maar ook het ontwikkelen van campagnestrategieën, inclusief SEO en usability, om de impact die organisaties willen maken te vergroten. De creatieve sector evolueert steeds meer naar een multidisciplinaire sector, en Zeppa beweegt mee. Wij zien onszelf als het startpunt voor organisaties die met een vraagstuk zitten. We helpen hen bij het ontwikkelen en kiezen van de juiste strategie.

Een ander project waar we aan werken is Pazze. Dit wordt een speeltuin voor experimenten, gericht op het tonen van onze eigen visuele creaties en visie.

Geen items gevonden.
Geen items gevonden.

#WhereCuriousWorks