Door te klikken 'Accepteer alle cookies', gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.

In gesprek met artdirector en 3D-kunstenaar Misha Gurovich

Expert View

Verhalen van:

Interview door:

Misha Gurovich

May 29, 2023

Waar ligt de nieuwsgierigheid van de leden van A Lab? Jeremy Renoult, eigenaar van Post Neon, een creatieve studio en A Lab-lid, is benieuwd naar de visie van Misha Gurovich op het gebruik van AI in zijn creatieve proces. Misha is een onafhankelijke 3D-kunstenaar die veelvuldig gebruik maakt van kunstmatige intelligentie.

“Het gebruik van AI in mijn werk maakt het niet makkelijker, alleen anders. Vanuit pragmatisch oogpunt zou je kunnen zeggen dat AI een groot deel van het creatieve proces versnelt. Het onder de knie krijgen van AI is tijdsintensief en vraagt om onderzoek. Zoals elke nieuwe vaardigheid kost het tijd en moeite om te leren. Als je een nieuw programma opent, weet je niet automatisch hoe het werkt.  Ik heb een achtergrond in 3D en werk daarnaast parttime als Digital Innovation Lead bij Mijksenaar, een wayfinding ontwerpbureau in Amsterdam. Technologie is altijd een grote interesse van me geweest, dus voor mij is het gebruik van AI in al dit soort werk een manier om uit mijn comfortzone te komen en iets nieuws te leren. Het leuke is: hoe meer ervaring je krijgt, hoe meer controle je hebt over de resultaten. Elk gereedschap dat je gebruikt heeft invloed op de uitkomst. Je bent kunstenaar en curator tegelijk.

"Vissen naar schoonheid: dat is waar het gebruik van AI in design op neerkomt."

Het hele proces is als vissen naar schoonheid, maar met behulp van een assistent. Je weet nog steeds niet precies waarmee je eindigt. Om het scala aan mogelijke uitkomsten te beperken, train ik mijn eigen AI-modellen. Een AI-model is een softwareprogramma dat met gegevens is getraind om patronen te herkennen of specifieke taken uit te voeren. Ik zorg ervoor dat ze gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp en één ding heel goed kunnen. Ik heb bijvoorbeeld een model dat gezichten maakt zoals ik wil, een ander model dat bloemen maakt zoals ik wil, en een derde model dat die bloemen en gezichten combineert precies zoals ik het in gedachten heb."

No items found.
AI processed press photo for das bisschen Totschlag
AI processed image, personal project
AI processed image, personal project
No items found.

Vervolgens trainde ik een AI-model met die selectie van mijn eigen werk, en beschreef ik de werken aan het AI-model. Daarop tekende het model de werken zoals ik ze zelf zou maken. Op die manier gebruik ik zoveel mogelijk mijn eigen artistieke visie, en geen werken van een andere kunstenaar die iemand van het internet heeft gedownload en in een generieke dataset heeft opgenomen. Natuurlijk is er nog steeds een deel van het model dat door iemand anders is gemaakt. Zo is de manier waarop het onderwerpen zoals honden en huizen identificeert voorbedacht. Maar als ik het zelf train, kijkt het niet naar miljoenen Google-afbeeldingen van honden; in plaats daarvan kijkt het naar de paar afbeeldingen die ik heb gemaakt en aan het model heb gevoed.

AI processed image, personal project
AI processed image, personal project
No items found.
No items found.

Hoe je er ook voor kiest zulke modellen toe te passen, je uitgangspunt moet altijd het doel van het model zijn. Waarvoor wil je het gebruiken? Beslissen welke gegevens je erin wilt stoppen is ook belangrijk, en het helpt om enige ervaring te hebben om te anticiperen op de resultaten. De technologie is nieuw en lost een aantal problemen op, maar heeft, zoals alle ondersteunende technologieën, zijn beperkingen. Het is dus niet per se efficiënter. Toch staat de ontwerpindustrie aan de vooravond van iets nieuws en spannends. Voor sommigen is dat een enge gedachte. Maar ik ben niet bang voor de technologie, misschien alleen een beetje bezorgd over hoe mensen het gebruiken. Voorlopig zal het vooral industrieën helpen en individuele artiesten, kleine indie-teams en ook grote studio's in staat stellen nieuwe spannende dingen te creëren. Zoals ik al zei: het is een hulpmiddel!”

No items found.
No items found.

#WhereCuriousWorks