By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Starter Pack "Democratie, hoe doe je dat?"

Starter Pack

Story by:

Interview by:

November 9, 2023

No items found.
No items found.

Lees, kijk en luister.

No items found.
No items found.

Ervaar het zelf:

Op Waaromkiesjij.nl kun je ‘politiek speeddaten’ met jouw politieke tegenpool. Breek uit je bubbel! Durf jij het aan?

Ga langs bij De Politieke Tuin om politieke spelletjes te spelen, podcasts of protest muziek te beluisteren, te discussiëren met vrienden, de expositie te bewonderen of gewoon om te chillen in de loungehoek en na te denken over wat jij belangrijk vindt.

Stem op een Vrouw bezet op 16, 17 en 18 november de Politieke Tuin. Ontmoet vrouwelijke kandidaten en leer alles wat je wilt leren over de verkiezingen.

Kom op vrijdag 17 november naar De KiesQuiz als je het allemaal niet meer weet in aanloop naar de verkiezingen. Daar voelen de experts van Represent Jezelf en De Kiesmannen je aan de tand over je verkiezingskennis, zodat jij helemaal ready voor 22 november weer vertrekt.

De Kiesmannen organiseren energieke evenementen om jonge mensen te informeren over politieke en maatschappelijke thema’s te bespreken. Neem een kijkje op de website en kom naar één van de shows!

Docu's, video's en Podcasts:

WTF moet ik stemmen? geeft met behulp van drie politieke kenners stemadvies op maat aan zwevende jongeren.

Een selectie aan interessante podcasts over diverse politieke onderwerpen, verzameld voor de Politieke Tuin van 2023 Tolhuistuin Amsterdam

Universiteit van Nederland vroeg Reijer Passchier wat hij zou veranderen aan onze politiek en democratie. Zijn suggestie: verbied camera's in Eerste en Tweede Kamer, zoals in Finland, voor beter debat. Nieuwsgierig? Bekijk de video.

In Hart van de Democratie wordt de omstreden kloof tussen burger en politiek onderzocht.

Stemmingmakers van Omroep Zwart vraagt zich af wat politiek nou eigenlijk voor ons heeft gedaan en gaat in hun pakkende korte video's op zoek naar antwoorden.

Lekker Conservatief laat zien dat het conservatieve gedachtegoed weer populair is onder jongeren. Hoe komt dat?

Stemhulp en Debatten:

De verkiezingscampagne is lekker op stoom. Bij NOS op 3 debatteren de lijsttrekkers en mogen scholieren vragen stellen.

In deze video worden alle politieke partijen uitgelegd. Wie zijn ze, waar staan ze voor en wat doen ze?

De Mensenrechtenwijzer van Amnesty laat zien hoe (on)belangrijk mensenrechten zijn voor de partijen.

Hier vind je alle debatten die nog op de planning staan op een rij.

Woman Inc geeft gendergelijk stemadvies. Kom goedvoorbereid naar de stembus.

Hier vind je alle stemwijzers op een rij.

Boektip:

Zelf het verschil maken portretteert 10 bijzonder mensen die niet hebben gewacht op iets of iemand, maar zelf met hun ideaal aan de slag zijn gegaan. Hoe zou jij dit aanpakken?

Artikel:

De Correspondent legt uit hoe het komt dat politiek en media samen onbedoeld een wantrouwmachine vormen.

Voor leraren en scholen:

Stadslab draagt bij aan de democratische vaardigheid van Amsterdamse kinderen door samen met docenten goed burgerschapsonderwijs te ontwerpen.

Andere initiatieven:

Stichting F6 wilt jongeren meer bewust maken over hoe politiek, democratie en burgerschap functioneren, hoe het hun leven beïnvloedt en hoe ze hun weg in het democratische systeem kunnen vinden. Andersom maakt Stichting F6 politici bekend met hoe jongeren over politiek en democratie denken. 

Deep Democracy - Wijsheid van de minderheid. Deep Democracy is een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen.

No items found.
No items found.

#WhereCuriousWorks